Arayüz Geliştirme Nedir?

 
Türkçe Tema

Merhaba,

İnternette aradım fakat Türkçe kaynaklarda sağlıklı bir açıklama bulamadım. Çoğu kullanıcı kendi dilinden anlatmış Front-End Developer kavramını. Hatta bazıları yazılım geliştirmeyi de bu işe dahil etmiş; öyleyse Back-End Developer ne iş yapıyor?

Benim anladığım kadarını size de olduğu gibi anlatabilmem için, bir web sitesi projesinin aşamalarından kısaca bahsetmek istiyorum.

Bir web sitesi projesi, bence, beş aşamadan oluşuyor;

 

1. Fikir, hayal, ihtiyaç

 

Gerçekleştirmeyi istediğiniz bir fikriniz, hayaliniz varsa veya bir ihtiyacı karşılamak için internette yeterli bir uygulama olmadığını farkettiyseniz, bir proje şekillenmeyi bekliyor demektir ve bu ilk adımdır.

 

2. Arayüz Tasarımı

 

Bir projenin, hedef kitledeki kullanıcılara optimum fayda sağlayabilmesi ve aynı zamanda proje sahiplerinin de isteklerini yerine getirebilmesi için, söz konusu projenin iyice planlanması ve bu plana uygun bir arayüz tasarımının herhangi bir grafik tasarım programında tasarlanarak ete, kemiğe bürünmesi gerekmektedir.

 

3. Arayüz Geliştirme (Front-End Development)

 

Arayüz Geliştirme, hazırlanan arayüz tasarımının CSS, HTML ve Javascript kullanılarak kodlanmasıdır. Bu işi yaparken Arama Motoru Optimizasyonu’na (SEO) ve Tarayıcı Uyumluluğuna dikkat etmek, Arayüz Geliştiricisinin görevidir. Hazır bir tasarımın arayüzünü kodlayabilmek için geliştiricinin grafik programlarının kullanımına hakim olması gerekir.

Bir Arayüz Tasarımcısıyla, Arayüz Geliştiricisi arasındaki fark şudur: Arayüz Tasarımcısı boş bir çalışma sayfası açıp yapılan kullanıcı deneyimi (UX: User Experiance) çalışmasında belirlenen ihtiyaçlara göre bir ressam gibi çizim yapar, elindeki materyalleri doğru ve etkin kullanır ve ortaya bir sanat eseri çıkarır, Arayüz Geliştirici ise bu sanat eserini değerinden bir şey kaybettirmeden, hatta internetteki kullanımını daha da kolaylaştıracak özellikler ekleyerek, kullanılabilir hale getirir.

 

4. Yazılım Geliştirme (Back-End Development)

 

Yazılım Uzmanları, PHP, C#, JSP, vb. dillere hakim, veritabanı yönetimi konusunda uzman ya da en azından yeterli bilgiye sahip, arayüz kodlaması bitmiş olan çalışmayı dinamik olarak çalışır hale getirebilen ve bunu yaparken içerik sağlayıcısının / sistem yöneticisinin işini kolaylaştıracak küçük uygulamalar ekleyebilen kişidir.

Yazılım Uzmanları, performans ve güvenlik gibi önemli konuları düşünmek ve gerekli önlemleri almakla da yükümlüdürler; bu onların ne kadar başarılı olduklarının önemli birer göstergesidir.

Doğruyu söylemek gerekirse, Arayüz Tasarımcısının işinin zor ve oldukça önemli olduğuna inanıyorum; çünkü hayal edileni ekranlarında gören kodlayıcılar, nereye gideceklerini bilirler ve ellerindeki haritaya göre sevdikleri işi, aşama aşama tamamlayabilirler.

Öte yandan, kodlayıcıların dikkat etmeleri gereken konuları göz önüne aldığımızda, kodlayıcıların da en az tasarım yapan kadar zor ve önemli bir işleri olduğunu söyleyebiliriz.

Bu sebeplerden, bu üçü, Arayüz Tasarımcısı, Arayüz Geliştiricisi ve Yazılım Uzmanı, üç bacaklı bir sandalyenin her bir bacağı gibidir; biri olmazsa ya da biri işini doğru yapmazsa, birlikte taşımayı planladıkları değerler yere düşer…

 

5. İçerik Sağlama

 

İlk dört aşamanın ardından, elimizde, her yönüyle kullanıma hazır bir uygulama var artık. Şimdi sıra, bu uygulamayı kullanacak ve hayal edilen şeyleri gerçekleştirecek olan bir ya da daha fazla içerik sağlayıcısındadır…

Bir yazılım ne kadar başarılı olursa olsun, eğer içerik sağlayıcı onu nasıl etkili kullanması gerektiğini bilmiyorsa ve/veya yeterince özverili davranmıyorsa, tüm emekler bir bir boşa gider…

 

Galiba olayı az da olsa açıklığa kavuşturduk…

Ömür Yanıkoğlu, Ekim 2012, Giresun

9 Yorum

  1. Yanıtla

    Ayhan

    27 Mart 2015

    Hocam öncelikle aklınıza ve ellerinize sağlık. Gerçekten çok iyi açıklamışsınız. Doğru olarak bilinen bir yanlışı net bir şekilde düzeltmişsiniz. Tebrik Ediyorum…

    1. Yanıtla

      Ömür Yanıkoğlu

      27 Mart 2015

      Merhaba,
      Yorumunuz için teşekkür ederim. Faydalı olabildiysem, ne mutlu.

  2. Yanıtla

    Batu

    11 Ağustos 2015

    hocam çok iyi açıklamışşınız teşekkürler.

    1. Yanıtla

      Ömür Yanıkoğlu

      11 Ağustos 2015

      Rica ederim, beğenmenize sevindim :)

  3. Yanıtla

    taylan yıldırım

    27 Ekim 2015

    Hocam ben site ustunden konum belırleme ıle ılgılı bişey yapıcaktım olurmu acaba bunu nasıl yapabılırız adam sıteye gırcek ustte nerde oldugu cıkıcak nasıl yapabiliri…

  4. Yanıtla

    Birkan Uğur SARI

    17 Haziran 2016

    Web Arayüz Geliştirme kursuna gitmeden önce faydalı bir paylaşım oldu hocam. Teşekkürler…

    1. Yanıtla

      Ömür Yanıkoğlu

      17 Haziran 2016

      Rica ederim, faydalı olabildiysem ne mutlu :)

  5. Yanıtla

    Bugra

    16 Mayıs 2017

    açıklamalar güzel fakat uzun keşke ilk başta kısa bir özetle anlatıp sonradan konuyu uzun olarak anlatsaydın.

  6. Yanıtla

    Rojda CAN

    01 Aralık 2018

    İş ilanlarına bakarken bir türlü anlayamadığım kavramları açıklayıp kafamdaki soruları cevapladığınız için teşekkürler. Emeğinize sağlık.

Bir yanıt bırakın

Yorumlarınız çok değerli, bunu biliyorum; gerekli özeni göstereceğimden emin olabilirsiniz.

Aşağıdaki HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>